Paarden: (0561) 688 555        Rundvee & Gezelschapsdieren: (0561) 612 282

Bij een Nederlandse fokker is Brucella Canis aangetroffen. Dit is een bacterie die we normaal alleen kennen uit het buitenland. De afgelopen jaren zijn er via import wel enkele gevallen in Nederland geweest. Nu is het dus aangetroffen bij honden die niet in het buitenland geweest zijn. Brucella kan worden overgedragen tijdens dekking maar ook via bijvoorbeeld melkgift of zelfs direct contact met een besmette hond. Symptomen kunnen onder andere zijn abortus, ontsteking van de testikels en ontsteking van gewrichten, ruggenmerg of hersenvliezen. In sommige gevallen treedt geen ziekte op maar verspreidt het dier de bacterie wel verder. De bacterie is te behandelen met antibiotica maar is niet volledig uit te roeien.

Brucella is ook besmettelijk voor mensen, door contact met bijvoorbeeld urine of placenta van een besmette hond. Dit kan leiden tot koorts, misselijkheid etc.

Bij een verdenking van Brucella zullen wij aanraden om een bloedonderzoek uit te voeren om te kijken of er antilichamen aanwezig zijn. Preventie: er gaan geluiden op om dieren die uit het buitenland geimporteerd worden te screenen.

Lees meer op de site van het LICG