Paarden: (0561) 688 555        Rundvee: (0561) 612 282        Gezelschapsdieren: (0561) 430 410

Een blaasruptuur bij pasgeboren veulens komt regelmatig voor. Familie Betten kwam echter met een bijzonder en zeldzaam geval: de urineblaas van hun Friese volwassen merrie Wietske Petra die kort daarvoor had geveulend, was gescheurd. Ze urineerde daardoor niet, wilde niet eten, en bij het onderzoek bleek dat ze urine in haar buik ophoopte vanuit een grote scheur in de blaas. Deze blaasscheur is hoogstwaarschijnlijk ontstaan tijdens de uitdrijvingsfase van de bevalling.

Urine bevat allerlei afvalstoffen en wanneer het in de buik ophoopt, maakt dit het paard levensbedreigend ziek, en kan het paard onder andere hartritmestoornissen en een hartstilstand krijgen. Nadat de merrie eerst gestabiliseerd is met infusen, is zij onder algehele narcose geopereerd, net zoals we een veulen met een blaasruptuur zouden opereren.

Een grote hoeveelheid urine is uit de buikholte afgezogen en de blaas, die een scheur van 12 cm lang bevatte, is gehecht. Dit is een relatief lastige operatie omdat de blaas moeilijk bereikbaar is, maar gelukkig is dit gelukt! Na een kleine week in de kliniek is ze samen met haar prachtige bonte merrieveulen weer gezond naar huis gegaan! 

Neem vrijblijvend contact op

Voor vragen, opmerkingen of meer informatie kunt u gemakkelijk direct contact opnemen.

Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.