Paarden: (0561) 688 555        Rundvee: (0561) 612 282        Gezelschapsdieren: (0561) 430 410

Vorig jaar kwam een 17 jarige Friese merrie op de kliniek voor fertiliteitsonderzoek. Twee jaar achter elkaar was het gelukt om haar drachtig te krijgen, maar helaas lukte het de merrie niet om de dracht tot het eind te voldragen.

 
Uit lichamelijk, echografisch en vaginoscopisch onderzoek bleek dat de vulva niet meer helemaal mooi sloot, iets wat vaker wordt opgemerkt bij oudere merries. Het risico van een niet mooi sluitende vulva is dat ze in beweging lucht en viezigheid naar binnen kunnen zuigen, hierdoor kan de vagina en baarmoeder al dan niet zichtbaar vervuild raken. Dit kan opgelost worden met een kleine ingreep onder lokale verdoving, hierbij wordt de vulva een stukje gesloten (caslick operatie).

Daarnaast zijn er baarmoeder swabs afgenomen, deze worden onderzocht op afwijkende cellen, bacteriën en schimmels (mocht iets gevonden worden dan kan hier gericht tegen behandeld worden, om de baarmoeder weer schoon en gezond te krijgen). Uit dit onderzoek zijn geen afwijkende waardes gekomen. 
 
Tot slot is er, na het insemineren, bloed afgenomen om de progesteron te bepalen. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het in stand houden van de dracht. Met name oudere merries kunnen soms zelf niet meer genoeg progesteron aanmaken om drachtig te blijven, in dit geval kan er synthetisch progesteron (Regumate®) worden toegediend. Uit dit onderzoek bleek inderdaad dat het progesteron gehalte te laag was. 
 
De merrie is meteen na het insemineren dichtgezet en nadat ze drachtig werd gescand gestart met de Regumate®. De Regumate heeft ze, in overleg met de begeleidende dierenarts, gedurende de dracht toegediende gekregen. Daarnaast zijn er extra controles uitgevoerd bij de merrie om de dracht goed in de gaten te houden. 
 
En met succes! Afgelopen week was het zo ver: Una R.M. (Auwert 514 AAA x Beart 411) is geboren. Helemaal gezond en dan ook nog eens een merrieveulen. Wij feliciteren de familie met hun nieuwste aanwinst.
 
Mocht u zelf een merrie hebben die moeilijk drachtig wordt en de mogelijkheden willen bespreken, neem dan gerust contact met ons op.

Neem vrijblijvend contact op

Voor vragen, opmerkingen of meer informatie kunt u gemakkelijk direct contact opnemen.

Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.