Paarden: (0561) 688 555        Rundvee: (0561) 612 282        Gezelschapsdieren: (0561) 430 410

Gebitsreiniging bij Fleur

Dit is Fleur, een Engelse Cocker Spaniel van 6 jaar oud. De laatste tijd stonk Fleur uit haar bek en het viel de eigenaar op dat haar tanden erg bruin werden. Tijd voor een bezoekje aan Dierenkliniek Wolvega!

De dierenarts constateerde dat er sprake was van tandsteen op de kiezen en op de hoektanden. Tandsteen ontstaat wanneer tandplak, een laag voedselresten, speeksel en bacteriën, niet wordt weggepoetst. Door het tandsteen, eigenlijk een laag vol met bacteriën, kan het tandvlees gaan ontsteken en zich terugtrekken.

Dit heeft uiteindelijk tot gevolg dat ook de wortels van tanden en kiezen worden aangetast en er ontstekingen ontstaan. Ook al laten dieren het vaak niet merken, dit is erg pijnlijk.

Gelukkig is de eigenaar van Fleur er mooi op tijd bij, er wordt besloten om een gebitsreiniging uit te voeren. Het tandsteen is namelijk niet meer weg te poetsen.

Gebitsreiniging-Fleur-001

Eerst wordt er een lichamelijk onderzoek gedaan, om een zo veilig mogelijke narcose te kunnen toedienen.

Gebitsreiniging-Fleur-002

In het bloedvat wordt een buisje aangebracht waardoor de narcose wordt toegediend. Ook krijgt Fleur via dit buisje een infuus om haar vochtbalans op peil te houden.

Gebitsreiniging-Fleur-003

In de luchtpijp wordt een flexibele buis aangebracht, zodat er geen vocht in de longen kan lopen. Ook kan hiermee zuurstof en narcosegas worden toegediend.

 

Gebitsreiniging-Fleur-004

Het gebit van Fleur vóór de behandeling. De bruine tandplak is duidelijk te zien. De rode randjes rondom sommige kiezen duidt op een ontsteking van het tandvlees.

Gebitsreiniging-Fleur-005

 

Met een ‘knabbeltang’ worden de grootste brokken tandsteen verwijderd. Pas daarna wordt duidelijk hoe de tanden er onder het tandsteen uitzien en kan beoordeeld worden of er eventueel getrokken moet worden.

Gebitsreiniging-Fleur-006

Met een scaler wordt het gebit gereinigd. Doordat dit instrument met water werkt kunnen zelfs de kleinste hoekjes worden gereinigd. Bij Fleur is het gelukkig niet nodig om iets te trekken, omdat het tandvlees zich nog niet ver heeft teruggetrokken. In sommige gevallen is het nodig om röntgenfoto’s te maken van de kiezen zodat ook de wortels in beeld komen en bepaald kan worden of het nodig is om een tand bijvoorbeeld uit te boren. Dit kan in de meeste gevallen allemaal in de zelfde sessie plaatsvinden.

Gebitsreiniging-Fleur-007

Na het schoonmaken wordt het gebit gepolijst met een speciale pasta, zodat tandplak minder goed weer kan aanhechten.

Gebitsreiniging-Fleur-008

Het eindresultaat, Fleurs gebit is weer prachtig schoon! Het tandvlees is nog wel rood, dit komt door irritatie vanwege het schoonmaken en trekt binnen enkele dagen weg.

Gebitsreiniging-Fleur-009

Gelukkig heeft Fleur van de hele operatie niks meegekregen, zij ligt lekker uit te slapen in de opname-ruimte en gaat over een paar uur weer vrolijk naar huis.

Afspraak maken voor een gebitscontrole van uw huisdier?