Paarden: (0561) 688 555        Rundvee: (0561) 612 282        Gezelschapsdieren: (0561) 430 410

Ontworming en Vlooienbestrijding hond en kat

Ontworming

Ontworming van uw hond of kat is niet alleen voor de hond belangrijk, maar ook voor uw eigen gezondheid. De spoelworm van de hond en kat kan namelijk ook op mensen worden overgedragen. Pups worden ontwormd op 2, 4, 6 en 8 weken, 3, 4, 5 en 6 maanden en daarna elke 3 maanden. Wij geven u graag advies over welk ontwormingsmiddel geschikt is voor uw hond.
Kittens worden ontwormd op 3, 5, 7 en 9 weken, 3, 4, 5 en 6 maanden en daarna elke 3 maanden. Wij geven u graag advies over welk ontwormingsmiddel geschikt is voor uw kat.

Vlooienbestrijding

Wist u dat vlooien kunnen leiden tot een lintwormbesmetting van uw hond of kat? Vlooien brengen de lintworm ‘dipylidium caninum’ over op uw hond/kat. Een goede vlooienbestrijding voorkomt dus niet alleen jeuk, maar ook wormen! Daarnaast kunnen dieren allergisch zijn voor vlooien en ook de eigenaar kan er van gaan krabben. Wilt u weten welke vlooienbestrijding geschikt is voor uw dier? Informeer er naar in de kliniek.

Teken

Voorjaar/zomer is de tijd van de teken. Vooral in bossen en in hoog gras is het risico groot. Teken kunnen vervelende ziekten overbrengen zoals de ziekte van Lyme en Babesiose. Verwijder teken altijd direct met een tekentang. Nog beter is goede tekenbestrijding, dit kan met een tablet, pipet of een band om de nek. Wij informeren u graag over de meest geschikte methode voor uw hond of kat.

Teken kunnen verschillende ziekten overdragen aan uw hond of kat. De teken springen vanaf hoog gras op het dier. Het meest bekend is waarschijnlijk de ziekte van Lyme, veroorzaakt door de bacterie Borrelia. 1 op de 5 teken in Nederland is hiermee besmet. Als een mens gebeten wordt door een besmette teek, leidt dit in 95% van de gevallen tot symptomen van de ziekte van Lyme. Bij de hond is dat anders, slechts 5% van de honden die gebeten wordt door een besmette teek krijgt ziekteverschijnselen. Daarnaast moet een teek 24 tot 48 uur vastgehecht zitten aan de hond voordat de bacterie wordt overgedragen. De ziekte van Lyme kan bij de hond leiden tot koorts, kreupelheid en nierproblemen. Bij een verdenking kan uw hond getest worden op antilichamen, hierbij moet er wel rekening gehouden worden met het feit dat uw dier vaak ook antilichamen heeft zonder symptomen te vertonen van de ziekte. Het eigen immuunsysteem heeft de ziekte dan afgeweerd.

Er is momenteel een vaccin tegen de ziekte van Lyme beschikbaar, dit vaccin voorkomt dat de bacterie van de teek overgedragen kan worden op de hond. Omdat een beet met een besmette teek bij de hond zelden leidt tot echt ziekte verschijnselen, adviseren wij niet standaard om uw hond te vaccineren tegen de Ziekte van Lyme. Als u denkt dat uw hond extra risico loopt, neem dan gerust contact op. In specifieke gevallen kunnen wij het vaccin wel aanbieden. De tekenbestrijding blijft het allerbelangrijkst voor uw dier! Naast de ziekte van Lyme kunnen teken namelijk ook de ziekteverwekkers Anaplasma, Ehrilichia en Babesia overdragen in Nederland. Tegen deze aandoeningen is geen vaccin beschikbaar, dus goede tekenbestrijding blijft van belang in de vorm van een pipet of band. Wilt u weten welk anti-tekenmiddel  het meest geschikt is voor uw dier? Neem dan gerust contact op met onze kliniek.

Neem contact op voor meer informatie of het maken van een afspraak