Paarden: (0561) 688 555        Rundvee & Gezelschapsdieren: (0561) 612 282

De bestrijding van vlooien en teken

Het voorjaar is begonnen en dit betekent “Lentekriebels”! helaas zien we ook weer een toename van vlooienbesmetting en worden ook de teken weer actief. Het is dus verstandig om te voorkomen dat uw hond of kat besmet raakt. Vlooien kunnen erge jeuk veroorzaken en het komt veel voor dat dieren ervoor allergisch zijn, in dat geval treden soms heftige huidonstekingen op. Een paar vlooien op het dier betekent vaak al heel veel dieren in de omgeving! Wist u dat vlooien ook lintwormen over kunnen brengen?

Zie ook de “100 seconden” video over vlooien, van het LICG.

Teken komen vooral voor in het bos en in hoog gras. Ze laten zich vallen op het dier (of op de mens!). Binnen 24u kunnen deze beestjes al ziekten overbrengen. Bij mensen is bijvoorbeeld de ziekte van Lyme bekend. Deze komt ook bij honden voor, maar geeft minder vaak klinische klachten. De teek kan ook onder andere Anaplasma bij zich dragen. Vaak duurt het enige tijd voordat een dier hiervan verschijnselen krijgt. In het buitenland komen meer door teken overgedragen ziekten voor. Naast overdracht van ziekten kan het aanhechten van de teek ook leiden tot lokale ontstekingen. Het is dus van belang om zodra u een teek ziet, deze te verwijderen. Maar voorkomen is beter dan genezen, daarom raden wij aan om preventief te behandelen tegen teken in de zomermaanden.

Zie ook de “100 seconden” video over teken, van het LICG.

Er zijn vele soorten middelen op de markt ter preventie van besmetting van vlooien en teken. Zo zijn er tabletten, spot-ons (druppels in de nek) en halsbanden. Het verschilt per dier en per situatie welk middel het meest geschikt is. Wij helpen u hier graag mee in onze kliniek!