Paarden: (0561) 688 555        Rundvee: (0561) 612 282        Gezelschapsdieren: (0561) 430 410

Onderwerpen:

 • Praktijk eerder gesloten
 • Pinkengriep
 • Nieuw! Intra Epidine
 • Let op bij aankoop van drachtige dieren met BVD antistoffen
 • IJzertekort bij kalveren
 • Tips voor het ontdooien van sperma voor inseminatie
 • Tien/Honderdtonners

Praktijk eerder gesloten:

wubbien-sassen

Vrijdag 10 september is de praktijk om 16.00 uur gesloten. Voor dringende zaken en spoed zijn wij natuurlijk gewoon te bereiken op 0561-612282.

Pinkengriep

De R komt weer in de maand. Dit betekend dat er het kouder gaat worden en longproblemen zoals pinkengriep weer de kop gaat opsteken.

Voorkomen is beter dan genezen en zeker in het geval van longproblemen bij kalveren. Wist u dat vaars minder produceert in verhouding tot andere vaarzen als ze in hun jonge leven longontsteking hebben gehad.

Een preventieve mogelijkheid is enten van de kalveren vanaf 2 weken leeftijd. De eerste enting wordt na 3-4 weken gevolgd door een tweede. Ongeveer twee weken na de laatste enting zijn de kalveren goed beschermd. Voor bedrijven die periodiek enten, adviseren wij dan ook om de kalveren vanaf nu weer te gaan enten. Hierdoor zullen ze in de risicoperiode goed beschermd zijn.

Nieuw! Intra Epidine spray:

Bij de behandeling van mortellaro is het advies om klauwen met mortellaro in het verband te zetten met Intra Epidine. Deze spray kan op de plek worden aangebracht met daaroverheen een gaasje + verband. Dit middel is op basis van koper en zink. De combinatie van verband + het gebruik van Intra Epidine geeft goede resultaten bij de behandeling van mortellaro. Na 3 dagen dient het verband verwijderd te worden. De perfecte verhouding van koper en zink zorgt voor het sneller herstellen en genezen van de mortellaro wond.

Let op bij aankoop van drachtige dieren met BVD antistoffen

Denk eraan bij aankoop van een BVD antistoffen positief dier, dat indien dit dier binnen 10 maanden kalft, het betreffende kalf onderzocht moet worden op BVD virus. Dit kan door middel van een oorbiopt of bloedonderzoek. Hiermee voorkom je dat je BVD status vervalt naar “onbekend”. Gevolg van de status onbekend is dat je 10 maanden lang alle geboren kalveren moet laten onderzoeken op BVD. De verantwoordelijkheid om dit uit te voeren ligt hier bij de veehouder.

IJzertekort bij kalveren

Veel kalveren worden geboren zonder ijzerreserves. In de biest zit vrijwel geen ijzer. Dus ondanks goede biestkwaliteit en hoeveelheid gekregen biest kunnen kalveren ziek worden. IJzer is een centraal element in de immuunafweer. Daarnaast is ijzer ook nodig voor de vorming van hemoglobine en zuurstoftoevoer. Bij een ijzertekort wordt de bloedvorming en productie van antilichamen dus verstoord. Hierdoor zijn de kalveren dus meer vatbaar voor ziekten en ook verminderde groei (technische universiteit in Soest).

In kunstmelk is het ijzergehalte hoger dan in koemelk, maar ook kunstmelk is onvoldoende om het ijzertekort in de eerste levensdagen te ondervangen. Plantenbestanddelen zijn goede ijzerbronnen, maar schommelen flink in gehalten. Daarnaast zijn ze alleen geschikt voor kalveren van 14 dagen en ouder. Uit onderzoek blijkt dat kalveren die naast biest extra ijzer kregen harder groeiden (>850 gram groei per dag), dan kalveren zonder extra ijzer (gemiddeld 600 gram groei per dag). Daarnaast werden de dieren uit de controlegroep ook drie keer zoveel ziek. IJzertekort kun je aan de buitenkant niet zien. Dit is alleen inzichtelijk via een bloedmonster.

Naast ijzer toedienen via bijvoorbeeld een injectie, moeten de andere randvoorwaarden voor het jongvee ook goed zijn zoals voeding en huisvesting. Dit zodat u een paar jaar later een goede vaars met een hoog productiepotentieel klaar heeft staan.

Tips voor het ontdooien van sperma voor inseminatie

Voor het drachtig krijgen van de koe is een goede spermakwaliteit belangrijk. De werkwijze bij het ontdooien van het sperma is van grote invloed op de kwaliteit. Lees in deze tips hoe u uw inseminatiemanagement optimaliseert

 • Houd de temperatuur van het rietje van ontdooien tot insemineren op een constante temperatuur van 37°C.
 • Werk snel. Als het uitnemen van het rietje uit de stikstofcontainer langer dan 8 seconden duurt, laat dan de canister weer 20 – 30 seconden zakken in de stikstof en pak het rietje daarna opnieuw.
 • Laat het rietje tenminste 45 seconden ontdooien in een thermosfles met water van 37°C
 • Draag de pistolet onder uw kleding, zodat de temperatuur constant rond de 37°C blijft. Blote huid kan bacteriën overbrengen. Wikkel daarom de pistolet in een papieren handdoekje of draag het tussen uw kleding.
 • Niet meer dan twee rietjes (voor twee) koeien tegelijk ontdooien en gebruiken.
 • Insemineer bij meerdere koeien het gesekste sperma eerst
 • Insemineer gesekst sperma binnen vijf minuten.

Insemineer conventioneel sperma binnen vijftien minuten.                                                                       

Weer verkrijgbaar:

Acederm wondspray weer verkrijgbaar!  Acederm is een waterbestendige huidverzorgende spray ter bevordering van wondgenezing.

Tien / Honderdtonner

Gefeliciteerd met deze prestatie!
Honderdtonners:

Eva 202 van M. Hornstra uit Ter Idzard

Pieteke 336 van Melkveebedrijf van der Weerd uit Scherpenzeel

Truus 90 van Melkveehouderij Holtland-Raggers uit Blankenham

Bertha 42 van Mts. Lenes uit Vegelinsoord

Rennie 35 van Mts. Baas-Heida uit Nijeholtwolde

Neem vrijblijvend contact op

Voor vragen, opmerkingen of meer informatie kunt u gemakkelijk direct contact opnemen.

Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.