Paarden: (0561) 688 555        Rundvee: (0561) 612 282        Gezelschapsdieren: (0561) 430 410

Onderwerpen:

 • Tylomen bij melkkoeien
 • Behandeling van een koe met mastitis veroorzaakt door E. Coli.
 • Nieuw! Oedex
 • Locatim
 • Blauwalg in de waterbakken
 • Zomeraanbieding
 • Tien/Honderdtonners

Tylomen bij melkkoeien:

wubbien-sassen

Tyloom is een woekering/zwelling van de huid tussen de twee klauwen in. Deze geïrriteerde huid kan maar een kant op woekeren en dat is in de tussenklauwspleet. Een tyloom ontstaat vaak vanuit een tussenklauwontsteking en/of stinkpoot-infectie. Om tylomen te voorkomen dient vooral preventief bekapt te worden, hierbij moet extra aandacht worden besteed aan voldoende ruimte in de tussenklauwspleet en mogelijke stinkpoot. Dit zijn namelijk twee belangrijke risicofactoren. Als een koe eenmaal een tyloom heeft dan redt zij zich hier vaak eerst nog redelijk mee. Echter zodra op deze plek ook een mortellaro plek ontstaat dan zijn koeien extreem pijnlijk. Tylomen zijn echt voorkeursplekken van mortellaro: dus dit komt vrij vaak voor. Om de levensduur van een koe te verlengen is het dus zaak om zo veel mogelijk preventief te werken!
Het kan echter voorkomen dat een koe toch een tyloom heeft. Er bestaat de mogelijkheid om deze tylomen operatief te verwijderen. Hierbij wordt de ondervoet volledig verdoofd en wordt de tyloom tot en met het vetkussen verwijderd: indien het vetkussen blijft zitten is er een mindere genezing en daardoor grotere kans op recidive.
Een aantal belangrijke zaken bij het operatief verwijderen van tylomen:

 • Het advies is om de tyloom te verwijderen bij de oudmelkte koe
 • De geopereerde poot moet 6 dagen in het verband met op dag 3 een verbandwissel
 • Schoon werken is het belangrijkste advies: zowel bij de operatie als bij de verbandwissel: vooraf de poot schoonspuiten met een hoge-druk spuit is zeker een plus!

Behandeling van een koe met mastitis veroorzaakt door E. Coli.:

De afgelopen weken zagen we een toename in het aantal mastitis gevallen veroorzaakt door E. Coli. Koeien hebben hoge koorts, een hard kwartier met waterige melk en liggen vaak plat. Deze bacterie veroorzaakt extreem veel schade aan het uier. Veel schade wordt veroorzaakt de toxinen van de bacterie die vrijkomen als de bacterie dood gaat.
In de uier kan veel schade ontstaan en er uiteindelijk toe leiden dat het kwartier volledig verloren gaat. In ernstige gevallen leidt deze ontsteking ook tot een bloedvergiftiging en kan de koe in een shock raken.
De behandeling van een colimastitis is erop gericht om zo snel mogelijk de heftige ontstekingsreactie te remmen en zo veel mogelijk schade in het kwartier te voorkomen. Om zeker te zijn dat je behandeld met de juiste middelen die niet resistent zijn is het verstandig bacteriologisch onderzoek (B.O.) te doen.

Een behandeling hiervan bestaat uit de volgende elementen:

 • Behandeling met pijnstilling (bij voorkeur een injectie in de bloedbaan met niglumine door dierenarts)
 • Antibiotische behandeling met Diatrim (2x daags) in een hoge dosering (40-50 cc per keer).
 • Kwartier behandelen met een injector (Avuloxil, Ubrolexin, Albiotic: afhankelijk van BBP)
 • Kwartier zo vaak mogelijk leeg trekken: dit om toxinen te verwijderen
 • Koe 2x per dag drenchen met water
 • Aanvullende behandeling met bovikalc pillen, infusen, energie

Daarnaast kan de dierenarts een uierinfuus toe dienen, dit om het uierweefsel te spoelen. En steeds vaker behandelen we deze koeien ook met infusen met hoog zout-gehalte: dit om te voorkomen dat de koe in shock geraakt: hier zien we goede resultaten van.
Voor een preventieve aanpak van colimastitis en/of evaluatie van je eigen behandelingen bij deze koeien kun je contact opnemen met je 1-op-1 dierenarts!

Nieuw! Oedex:

Wie kent het niet: een koe of pink met heel veel zucht. We hebben voor dit soort koeien en pinken een nieuw middel, dit heet Oedex.
Oedex bevat een 2 tal werkzame stoffen die er voor zorgen dat het zucht verdwijnt.
Het kan gemakkelijk worden toegediend:

 • De eerste dag 1 zakje in de ochtend en 1 zakje in de avond (met water ingeven)
 • 2de er 3e dag: 1 zakje per dag
 • Let op de wachttijd: melk 3 dagen en vlees 6 dagen

Locatim

Wanneer een pink/koe afkalft en geen uiervorming heeft, is er geen biest voor het pasgeboren kalf. We hebben voor dit soort kalveren een soort kunst biest: Locatim.
In Locatim zit geconcentreerde afweerstoffen tegen E Coli, Rota en Corona waardoor de kalveren beschermd zijn tegen deze ziekteverwekkers.
Het kan gemakkelijk worden toegediend:

 • Eenmalig
 • Via de bek (mag door een melk vervangend product)
 • 1 flesje per kalf (60 ml)
 • Let op wel bewaren in koelkast

Blauwalg in de waterbakken:

Het klinkt zo logisch: goed en smakelijk drinkwater is een voorwaarde voor gezonde koeien en een optimale melkproductie. Maar wat drinken uw koeien nu daadwerkelijk?

In de praktijk zien we een heel scala aan waterkwaliteit. Brandschone waterbakken met reiniging en vaste borstel aan de muur om hem goed schoon te maken, tot aan oppervlakte drinkwater met blauwalg.
Blauwalg is schadelijk voor koeien en dat kan resulteren in benauwdheid, algehele zwakheid, lever- en nierschade en zelfs sterfte. Het is te herkennen aan een groene waas op het water, de zogeheten cyanobacteriën. De toxines die deze bacteriën uitscheiden zorgen voor de schade. Naast blauwalg is het zaak dat drinkwater van koeien helder is en niet stinkt.
Twijfelt u aan de kwaliteit van het drinkwater of staat de weerstand van uw koeien onder druk, denk dan ook eens aan het drinkwater, aangezien een koe hier op een zomerse dag meer dan 100L van nodig heeft.
Wij kunnen op de praktijk het water eenvoudig voor u onderzoeken op kiemgetal, schimmels en gisten, E.coli en de PH meten. De kosten hiervan zijn €45,- per monster. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om bij twijfel leidingwater te gebruiken.

Tien / Honderdtonner

Gefeliciteerd met deze prestatie!
Honderdtonners:

Heintje 60 van Mts. Bergman uit Oldetrijne

Pietje 385 van A.T. Boek uit Oldeholtpade

Neem vrijblijvend contact op

Voor vragen, opmerkingen of meer informatie kunt u gemakkelijk direct contact opnemen.

Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.