Paarden: (0561) 688 555        Rundvee & Gezelschapsdieren: (0561) 612 282

Behandeling

Chirurgie

Onze kliniek is gespecialiseerd in chirurgie bij het paard. Iedere dag worden meerdere paarden geopereerd, waardoor ons operatieteam enorm ervaren is om zowel de operatie, als de narcose en nazorg optimaal te laten verlopen. Tijdens de verbouwing van de kliniek zijn onze operatiefaciliteiten uiterst professioneel uitgebreid om ons hierin te ondersteunen.

In onze kliniek worden alle mogelijke operaties op regelmatige basis uitgevoerd, waaronder:

  • OCD operaties & kijkoperaties van gewrichten en peesschede.
  • Cornage operaties & andere keelchirurgie
  • Koliek operaties & keizersnedes
  • Fractuur operaties en botchirurgie
  • Laserchirurgie
 
"Stamceltherapie als innovatieve behandelingsmethode"

Stamceltherapie

De kliniek beschikt over veel kennis en mogelijkheden om stamceltherapie bij uw paard toe te passen. Stamcellen zijn in staat om met behulp van lichaamseigen cellen letsels in pezen en banden te genezen, waardoor we zien dat veel band en peesproblemen een veel betere lange termijn prognose hebben. Aanzienlijk meer paarden komen terug in de sport dankzij deze innovatieve behandelingsmethoden.

De stamcellen worden geïsoleerd uit het vetweefsel van het paard zelf. Vervolgens worden de stamcellen in ons laboratorium verwerkt om uiteindelijk in de band of pees te injecteren.
Er worden ook veel gewrichten behandeld met stamcellen. Denk hierbij aan paarden met gewrichtsontstekingen en osteoarthrose. Met behulp van stamcelbehandelingen zijn paarden weer terug in de sport gekomen, die op geen andere manier van behandeling reageerden.

Neem contact op voor meer informatie of het maken van een afspraak

 

IRAP/PRP

IRAP en PRP zijn beide bloedproducten die gebruikt worden om met behulp van lichaamseigen producten blessures te behandelen. IRAP (interleukin-1 receptor antagonist protein) wordt voornamelijk gebruikt ter behandeling van gewrichtsproblemen bij het sportpaard.

PRP (platelet-rich plasma) wordt hoofdzakelijk ingezet ter behandeling van pees en bandblessures. PRP bevat meerdere groeifactoren die het weefsel stimuleren te genezen.

Arthrose - IRAP
Interleukin Receptor Antagonist Protein (IRAP) grijpt in op het mechanisme van enzymen welke de ontsteking in het gewricht veroorzaken. Daarnaast hebben deze eiwitten ook een kraakbeenbeschermende werking.
Peesletsel - PRP
Platelet-Rich Plasma (PRP)

Shockwave

Shockwave - Dierenkliniek Wolvega

Shockwave therapie zijn energetische schokgolven die gebruikt worden om op weefselniveau energie toe te voegen. Dit heeft een genezend effect, stimuleert de doorbloeding en werkt pijnstillend.
Shockwave therapie wordt ingezet ter behandeling van o.a. aanhechtingsproblemen van pezen, chronische peesblessures, etc.

Gebitsbehandeling

De kliniek is ook gespecialiseerd in de gebitsverzorging van het paard. Collega Marco de Bruijn is erkend veterinair gebitsverzorger aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Gebitsverzorging bij het Paard (NVGGP). Hierdoor bent u verzekerd van de nieuwste kennis van zaken op dit gebied. Naast het reguliere onderhoud, voeren wij ook chirurgische ingrepen uit aan het gebit of kiesholtes.

Gebitsbehandeling voor paarden

Lasertherapie

In de paardenkliniek beschikken we over een laser, die we veel gebruiken ter behandeling van o.a.:

  • Keelproblemen
  • Weke delen tumoren
  • Niet helende wonden
  • Wonden in de mondhoeken
Lasertherapie - Dierenkliniek Wolvega

Direct een afspraak maken?

 

Gynaecologie

Merriebegeleiding bij u thuis

De dierenartsen van onze buitenpraktijk zijn verantwoordelijk voor de gynaecologische begeleiding van uw merrie bij u thuis.
We streven naar een vaste dierenarts voor het begeleiden van uw merrie.
Wanneer uw merrie gescand moet worden vroeg in de ochtend in verband met het bestellen van sperma, maak dan een afspraak de dag ervoor zodat wij dit goed kunnen inplannen.

 Spreekuur

Op de kliniek hebben we 7 dagen per week het hele jaar door tussen 08.00u en 09.00u spreekuur.
Zonder hiervoor een afspraak te hoeven maken kunt u met uw merrie langskomen voor de gynaecologische begeleiding.
Van maandag t/m vrijdag kunt u ook bij ons terecht tussen 13.30u en 14.00u.

 Merries voor diepvriessperma

Merries die geïnsemineerd moeten worden met diepvriessperma komen bij ons op de kliniek te staan zodra ze goed hengstig zijn.
Deze merries worden meerdere malen per dag rectaal opgevoeld zodat we op de eisprong kunnen insemineren.
Na het insemineren, voordat de merrie naar huis gaat, wordt er nogmaals gescand om de baarmoeder op vocht te controleren.

Embryo Transfer

Oftewel ET, houdt in dat we een embryo van een merrie (donor) overzetten in de baarmoeder van een draagmerrie (ontvangster).
In deze draagmerrie ontwikkelt het embryo zich verder tot veulen en ook de opvoeding van dit veulen wordt vanzelfsprekend door deze draagmerrie gedaan.

Welke merries komen in aanmerking voor ET?
Merries die zelf niet in staat zijn het veulen de volledige dracht te dragen, eigenaren die geen onderbreking in de sportcarrière willen of wanneer men in één seizoen meerdere veulens van een merrie wil.

Dekcentrum

Alle faciliteiten en goed getraind personeel zijn aanwezig voor het laten springen van hengsten op een kunstmerrie (fantoom) voor het vangen van sperma dat gebruikt kan worden voor kunstmatige inseminatie (KI) ofwel sperma-onderzoek.

Gynaecologie - Paarden

Hoefsmederij

Hoefsmederij - Paarden bij Dierenkliniek Wolvega

Eveneens werken er 2 rijksgediplomeerde hoefsmeden op de paardenkliniek. Joost Ydema en Wim van der Mespel zijn gespecialiseerd in orthopedisch hoefbeslag bij paarden met blessures. Blessures eisen vaak een gespecialiseerde aanpak om te voorkomen dat er opnieuw blessures ontstaan aan de desbetreffende structuur.

Het is van vitaal belang dat een gespecialiseerd hoefsmid, met kennis van zaken, in deze gevallen uw paard bekapt en beslaat.

Tevens zijn beide hoefsmeden bekwaam om speciale hoefproblemen aan te pakken, zoals: hoef -en wandscheuren, hoornzuilen, white line disease, hoefbevangenheid, etc.

Fysiotherapie & Chiropractie

Als sportfysiotherapeut -en chiropractor zijn zowel Marleen Noordhof en Jacqueline Noordhof bij ons werkzaam.
Marleen heeft naast de studie fysiotherapie -en dierfysiotherapie ook een hooggewaardeerde chiropractie opleiding afgerond bij Kevin Haussler: Focus on the Equine Spine.
Binnen de paardensport heeft ze zelf op hoog niveau dressuur gereden, en is ze als fysiotherapeute ook betrokken bij de begeleiding van paarden tot op het allerhoogste, olympische niveau.

Jacqueline heeft naast de studie Diergeneeskunde ook de hooggewaardeerde chiropractie opleiding van Kevin Haussler afgerond!
Ook zij is zeer actief binnen de paardensport en erg betrokken bij de begeleiding van vele (olympische) sportpaarden.

De unieke samenwerking tussen Marleen, Jacqueline en onze gespecialiseerde dierenartsen leidt tot de meest effectieve aanpak van moeilijke bewegelijkheid, rug -en halsproblemen.

Fysiotherapie voor paarden

Vragen of een afspraak maken?