Paarden: (0561) 688 555        Rundvee & Gezelschapsdieren: (0561) 612 282

Diagnostiek en onderzoek

Radiografie

Op de kliniek en mobiel onderweg beschikken wij over meerdere hoogwaardige digitale röntgensystemen. Hierdoor zijn we in staat om hoge kwaliteit röntgenfoto’s te maken van de benen, hals, rug en schedel. De doeleinden waarvoor onze digitale röntgensystemen voornamelijk worden ingezet zijn: sportkeuringen, stamboekkeuringen, kreupelheden, hals -en rugproblematiek, gebitsproblemen.
We beschikken als paardenkliniek over een Erkende Keuringsdierenarts (EKDP) en een specialist medische beeldvorming (certified ISELP member). Hierdoor is er veel kennis op werkvloer aanwezig om u zo goed mogelijk van advies te voorzien.
Radiografie expertise bij Dierekenkliniek Wolvega
"Narcose risico 0,07% bij liggende MRI"

Echografie

Echografie

De paardenkliniek beschikt over hoogwaardige echosystemen. We kunnen zowel onderweg als op de kliniek op het hoogste niveau echografie uitvoeren. Denk hierbij o.a. aan de echografie van de pezen, gewrichten en banden.

Voor de meer ingewikkelde gevallen werkt bij ons een specialist medische beeldvorming (certified ISELP member). Deze is in staat om ook de moeilijkere regio’s van het paardenlichaam in beeld te brengen.

Denk hierbij o.a. aan de rug, de hals, SI gewricht bekken, en nog veel meer.

Neem contact op voor meer informatie of het maken van een afspraak

MRI

In sommige gevallen bieden de röntgenfoto’s en echografie onvoldoende informatie om de blessure te achterhalen. Hiervoor beschikken wij over één van ’s werelds beste veterinaire MRI scanners.

De MRI stelt ons in staat om het allerbeste uit de beeldvormende diagnostiek te halen. Met behulp van een MRI scanner kunnen wij 3 dimensionale beelden van het been of hoofd van uw paard maken. Op deze manier zijn wij in staat om diagnoses te stellen die met geen andere beeldvormende techniek te maken zijn.
Voor de MRI scanner moeten de paarden kortstondig onder narcose. Dit is voor het verkrijgen van de beste beeldkwaliteit van vitaal belang. Staande MRI scanners geven absoluut niet de beeldkwaliteit die met een liggende MRI scanner wel te verkrijgen is, met als gevolg dat er veel minder informatie uit de MRI te halen valt. Het ZEER lage narcose risico van slechts 0,07% waar veel paardeneigenaren bang voor zijn, weegt zeker niet op tegen de hoeveelheid vitale extra informatie die met een liggende MRI te verkrijgen is.
Er is bewust gekozen voor een liggende MRI scanner, aangezien er zeer hoge kwaliteitsbeelden kunnen worden verkregen. Een staande MRI scanner heeft als nadeel dat de beeldkwaliteit beduidend minder is, en derhalve kraakbeenschade en andere afwijkingen niet goed te herkennen zijn.

Waarom MRI van uw paard?

De kosten van een MRI lijken in eerste instantie hoog, maar onze ervaring leert dat in sommige gevallen een MRI noodzakelijk is:

  • Bepaalde delen van een gewricht of been zijn niet volledig in beeld te brengen met röntgenfoto’s en echografie. Indien er zonder correcte diagnose een behandeling wordt ingesteld met een zekere revalidatieperiode, dan bent u veel kosten kwijt, terwijl achteraf blijkt dat de diagnose niet correct was.
  • De MRI heeft wellicht meer kosten voor het maken van een scan, maar voorkomt onnodige hoge kosten door verkeerde dure behandelingen en maanden stalgeld en onderhoud in de periode dat men het effect van de verkeerde behandeling afwacht.
  • Daarnaast wordt bij de verkeerde behandeling een lange tijd onterecht afgewacht op het resultaat van de verkeerde therapie.

 

Endoscopie

Met behulp van endoscopie kunnen we in de keel en luchtwegen kijken van uw paard. Denk hierbij onder andere aan paarden met hoestklachten, bijgeluiden of benauwdheidsklachten tijdens het trainen, of continue neusuitvloeiing. Dit onderzoek kan zowel op de kliniek gebeuren, als in sommige gevallen thuis. Als 1 van de weinig klinieken in Nederland zijn we in staat om ook tijdens de beweging in de keel van het paard te kijken. Deze informatie kan essentieel zijn om te achterhalen wat er exact mis gaat tijdens de arbeid van het paard. Deze vorm van endoscopie, wordt DRS scopie genoemd: dynamische respiratoire scopie.
Naast endoscopie van de luchtwegen wordt endoscopie ook veelvuldig gebruikt in het opsporen van slokdarm en maagproblemen, blaasproblemen en problemen met de luchtzakken. Paardenkliniek Wolvega beschikt over een Europees Erkend Specialist Inwendige ziekten die in Nederland de meeste kennis en verstand van zaken in huis heeft om de endoscopie beelden te interpreteren.

Laboratorium

Paardenkliniek Wolvega beschikt over uitgebreide laboratorium onderzoeken, waar verscheidene bloed, urine -en mest onderzoeken kunnen worden uitgevoerd. Dit staat ons in staat om zeer snel u te kunnen voorzien van een bloeduitslag. Vaak krijgt u de uitslag nog tijdens uw consult op de kliniek.

Direct een afspraak maken?

Laboratorium - Dierenkliniek Wolvega

Keuringen

Vanwege onze uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van sportpaardenbegeleiding zijn wij in staat om u zo goed mogelijk te adviseren in de aan -of verkoop van uw sportpaard. De deskundigheid wordt verder bevorderd door de aanwezigheid van een Erkend Keuringsdierenarts en een Specialist Medische Beeldvorming. Onze specialist is tevens extra deskundig op het gebied van hals en rugproblematiek. De laatste jaren wordt in toenemende mate de rug en de hals betrokken in verkoopkeuringen. Op de kliniek zijn we in staat om hoog-kwalitatieve opnamen te maken van de rug en de hals. Met behulp van onze mobiele digitale röntgensystemen kunnen wij ook keuringen bij u aan huis uitvoeren. Daarnaast mogen wij ook foto’s maken voor alle stamboeken (zoals PROK keuringen, hengstenkeuringen, nakomelingenonderzoek, etc).

Cardiologie

Paardenkliniek Wolvega mag zichzelf specialist noemen op het gebied van cardiologie. Onze Europees Erkend Specialist Inwendige Ziekten heeft extra deskundigheid op het gebied van hart -en vaatziekten bij het paard. Onze specialisten hebben bijgedragen aan belangrijke wetenschappelijke publicaties op het gebied van hartproblemen bij het paard. Onze kliniek beschikt over:

  • een hoogwaardig echocardiografie toestel voor het in beeld brengen van het hart en de kleppen
  • ECG apparatuur voor het onderzoeken van onregelmatigheden in het hartritme
  • Telemetrie voor het onderzoeken van hartritmestoornissen tijdens de training

Neurologie

Paardenkliniek Wolvega beschikt op het gebied van neurologie over unieke kennis en diagnostische mogelijkheden. Aangezien er zowel een Europees Erkend Specialist Inwendige Ziekten en een specialist Medische Beeldvorming aanwezig is, zijn we in staat om op meerdere manieren een diagnose te stellen indien uw paard verdacht is van neurologische problemen.
We zijn de enige paardenkliniek in Nederland die in staat is om het functioneren van de motorische zenuwbanen objectief te meten. Hiervoor gebruiken we zogenaamde Transcraniele Electrische Stimulatie test. Hierbij wordt een zenuwpuls in de hersenen opgewekt en vervolgens wordt bij de benen gemeten hoe snel en in welke mate deze pulsen aankomen bij de spieren. Als vervolgens bekend is wat de oorzaak is van de zenuwproblemen, dan kunnen we met meerdere beeldvormende technieken de uiteindelijke diagnose stellen. Denk hierbij o.a. aan röntgenfoto’s en echografie van de wervelkolom, of contrast studies om het ruggenmerg in beeld te brengen.

Vragen of een afspraak maken?