Paarden: (0561) 688 555        Rundvee: (0561) 612 282        Gezelschapsdieren: (0561) 430 410

ONZE diensten

Orthopedie

Kreupelheidsonderzoek

Het kreupelheidsonderzoek is opgebouwd uit een aantal onderdelen, die in principe allemaal doorlopen worden. Bij kreupelheidsonderzoek is het belangrijk dat er goed gekeken wordt naar het paard; stand, bespiering, bouw, bovenlijn, conditie etc. Daarnaast is ook het bevoelen van het paard een bron van informatie voor ons.

Na het statische onderzoek wordt het paard dynamisch bekeken in de verschillende gangen, op harde en zachte voltes en eventueel bereden of voor de sulky. Ook buigproeven worden doorgaans uitgevoerd. Om nader te bepalen waar de zere plek precies zit worden er diagnostische anesthesie (lokale verdoving) gezet.

Als dan bekend is waar we de oorzaak van de pijn moeten zoeken zullen we röntgenfoto’s nemen en/of een echo maken. Indien dit geen uitsluitsel geeft is MRI een goede optie.

Röntgenologie

Alle röntgenologie gebeurt bij ons digitaal, waarbij de foto direct op het scherm verschijnt. Deze systemen geven erg scherpe beelden en alles is duidelijk te vergroten indien nodig. Aandoeningen zoals artrose, botbreuken, OCD etc. zijn zo goed te diagnosticeren.

Naast een vast systeem op de kliniek hebben we ook drie mobiele systemen, zodat het mogelijk is bij u op stal röntgenfoto’s te maken.

Magnetic Resonance Imaging

Wij beschikken over een hoge kwaliteit MRI scanner voor paarden. De MRI stelt ons in staat om het allerbeste uit de beeldvormende diagnostiek te halen. Met behulp van een MRI scanner kunnen wij 3 dimensionale beelden van het been of hoofd van uw paard maken. Op deze manier zijn wij in staat om diagnoses te stellen die met geen andere beeldvormende techniek te maken zijn. Zowel het bot, de pezen als het kraakbeen kan beoordeeld worden. Het is voor de diagnose, behandeling en prognose van uw paard zeer belangrijk dat geen enkele afwijking over het hoofd wordt gezien.

Echografie

Vroeger werden alleen röntgenfoto’s gemaakt van het skelet om een diagnose te kunnen stellen bij een kreupel paard. De echografie werd daarbij alleen toegepast voor paarden met peesproblemen.

Door de uitgebreide ontwikkeling van de echografie zijn we er echter achter gekomen dat er in de meeste gevallen niet alleen letsels aanwezig kunnen zijn aan de botten, maar dat er vaker letsels aan banden, pezen, spieren, kraakbeen en /of gewrichtskapsels aanwezig zijn. De echografie stelt ons dus in staat om de meest exacte diagnose te stellen en daarbij een zo nauwkeurig mogelijke behandeling in te stellen of een zo nauwkeurig mogelijke prognose te stellen.

Er zijn talloze voorbeelden van paarden met kreupelheid of rugblessures, die op de röntgenfoto geen afwijkingen laten zien, maar waarbij middels echografie wel is vastgesteld wat er speelt. Uiteraard wordt echografie ook vaak toegepast als aanvulling boven op de röntgenfoto’s om bepaalde röntgenologische afwijkingen beter te kunnen bestuderen.

Voor het injecteren van bepaalde gewrichten en structuren is echografie ook belangrijk. Daardoor zijn we in staat om de injectienaald in beeld te brengen en daarbij zeker te weten dat de correcte structuur wordt aangeprikt.

Behandeling

Als de juiste diagnose gesteld is kan een gerichte behandeling ingesteld worden. Het spectrum aan therapiemogelijkheden is enorm. Naast de traditionele behandelingen met bijvoorbeeld ontstekingsremmers en antibiotica etc. hebben vooral de regeneratieve therapieën een vlucht genomen de laatste jaren.

Dierenkliniek Wolvega is vooraanstaand in het toepassen van nieuwe maar bewezen therapieën. Zo worden onder andere stamcel- en PRP-injecties, IRAP, Shockwave, Laser en de modernste chirurgische ingrepen zeer succesvol toegepast. Deze regeneratieve therapieën zorgen niet alleen voor symptoombestrijding maar leveren een wezenlijke bijdrage aan functioneel herstel van weefsel.

Ook de nauwe samenwerking met een team specialistische hoefsmeden en twee erkende fysiotherapeuten heeft zijn waarde bewezen. Alles is in huis om optimaal herstel van uw geblesseerde paard te faciliteren.

 

Neem vrijblijvend contact op

Voor vragen, opmerkingen of meer informatie kunt u gemakkelijk direct contact opnemen.

Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.