Paarden: (0561) 688 555        Rundvee & Gezelschapsdieren: (0561) 612 282

Graag stellen wij u voor aan Fluffie, onze patiënt van de maand! Fluffie is een voedster (vrouwelijk konijn) van 8 maanden oud en is deze maand bij ons gesterilliseerd. Door konijnen op jonge leeftijd te steriliseren, kunnen baarmoedertumoren voorkomen worden. Baarmoedertumoren zijn de meest voorkomende tumoren bij het vrouwelijke konijn. Tot wel 80% van de niet-gesteriliseerde konijnen krijgt te maken met deze vorm van kanker. Dieren ouder dan 2 jaar lopen al het risico dat er tumoren in de baarmoeder ontwikkelen.

De tumoren ontstaan doordat de baarmoeder zich tijdens elke cyclus opmaakt voor de dracht. Deze continue activatie leidt ertoe dat de baarmoederwand steeds wordt geprikkeld. Deze prikkeling leidt uiteindelijk tot de vorming van tumoren in de baarmoederwand. Het verraderlijke is dat de tumor in eerste instantie vaak geen verschijnselen geeft. Soms zien we bij deze dieren bloed of uitvloeiing uit de baarmoeder, vaak vermengd met urine. Pas in een later stadium zal het konijn ziek worden, vermageren en minder eten. Baarmoedertumoren hebben de eigenschap om snel uit te zaaien. Als de tumor zich uitzaait naar de lever of de longen kan de voedster ook benauwd worden. Als er niet op tijd wordt ingegrepen, zal het konijn sterven aan een baarmoedertumor.

De beste manier om te voorkomen dat de baarmoedertumoren zich kunnen ontwikkelen is sterilisatie. Dit is de reden dat wordt aangeraden om vrouwelijke konijnen, waar niet mee wordt gefokt, op jonge leeftijd te steriliseren. Zowel eierstokken als baarmoeder worden dan verwijderd. De operatie voeren we het liefst uit op ongeveer 6 maanden leeftijd. Maar let op; voor die tijd is het konijn al vruchtbaar en kan dus al drachtig worden als ze bij een niet-gecastreerde ram zit!
Vaak leidt sterilisatie ook tot verandering in gedrag (minder fel/dominant) en kan het konijn makkelijker met een maatje gekoppeld worden!

De operatie gaat als volgt: uw konijn wordt ‘s ochtends opgenomen (een eventueel maatje mag meegenomen worden!) en krijgt direct 2 soorten pijnstilling toegediend. Via een infuusje in het oor wordt narcose toegediend. Via een kapje op de neus krijgt het konijn zuurstof. Via een snede over de buik van enkele cm wordt de buik geopend en wordt de baarmoeder gelokaliseerd. De baarmoeder bestaat uit 2 hoornen met aan elke hoorn een eileider + eierstok. Onder de eierstokken worden de bloedvaten afgebonden en vervolgens doorgeknipt. Daarna wordt net onder de baarmoedermond afgebonden en de gehele baarmoeder met eierstokken verwijderd. De buik wordt in 3 lagen (spieren, onderhuids vet en huid) weer gesloten. Na de operatie komt het konijn in een warm hokje en krijgt een injectie om de darmen te stimuleren. Ook wordt een tegenspuitje voor de narcose gegeven. Zodra het konijntje weer eet mag ze (met pijnstilling) weer naar huis!