Paarden: (0561) 688 555        Rundvee & Gezelschapsdieren: (0561) 612 282

Unieke aanpak van infectieziekten

Dierenkliniek Wolvega was één van de eerste klinieken in Nederland die zich focuste op de preventie van infectieziektes en heeft daardoor een grote expertise in de bestrijding van bijvoorbeeld BVD en IBR.

Bovine Viral Diarrhoea (BVD)

Dierenkliniek Wolvega was één van de eerste klinieken die zich intensief bezig is gaan houden met deze verraderlijke virusinfectie.

Er bestaat een entstof tegen BVD welke uitstekende bescherming geeft. Door alle dieren boven 6 maanden leeftijd elk half jaar te enten wordt zowel de viruscirculatie verminderd als voorkomen dat drachtige dieren dragers op de wereld zetten.

Infectious Bovine Rhinotracheitis (IBR)

IBR is een virusinfectie van de voorste luchtwegen bij het rund. De ziekte kan symptoomloos verlopen, maar kan zich ook manifesteren door (grote) productiedaling, vruchtbaarheidsstoornissen als opbreken en abortus en tenslotte ernstige groeivertraging en zelfs de dood van het dier.

IBR is erg besmettelijk en zal zich snel door de koppel verspreiden, waarbij een deel van de dieren drager zal worden. Deze dieren kunnen later, als hun weerstand verlaagd is, opnieuw virus uitscheiden waardoor er een nieuwe infectie door de veestapel zal gaan.

Via tankmelkonderzoek kan er eenvoudig onderzocht worden of er afweerstoffen tegen IBR aanwezig zijn. Als er meer dan 10% van de melkkoeien afweerstoffen hebben wordt de uitslag positief. Na de uitslag stellen wij graag een plan van aanpak met u op.

Tegen IBR bestaat er een goed vaccin. Het wordt zowel gebruikt op bedrijven waar klinisch IBR is (neusenting) als op bedrijven waar geënt wordt ter preventie van IBR (spierenting). Het vaccin, wat prima gecombineerd kan worden met de BVD-enting, wordt één a twee keer per jaar toegediend.

Vragen of een afspraak maken?