Paarden: (0561) 688 555        Rundvee & Gezelschapsdieren: (0561) 612 282

Hittegolf in Nederland!
Het blijft de komende periode waarschijnlijk nog extreem warm. Huisdieren kunnen hier behoorlijk last van hebben! Hieronder leest u enkele tips om het voor uw dier zo aangenaam mogelijk te maken.

Honden:
– Laat de hond niet uit op hete momenten, maar ‘s ochtends vroeg en wanneer de zon onder is. Uiteraard wel even tussendoor de behoefte laten doen.
– Zorg dat de hond op een koele plek kan liggen! In de schaduw of in een koele ruimte in huis.
– Een hond koelt af door te hijgen en via de voetzolen, een hond kan verder niet zweten. Door het hijgen verliest een hond wel veel vocht, dus het is belangrijk om veel water aan te bieden.
– Als de hond van zwemmen houdt is dit een goede manier om af te koelen, bijvoorbeeld via een badje in de tuin. let wel op met buitenzwemwater, ivm blauwalg etc. Zie www.zwemwater.nlwww.zwemwater.nl Ook moet de hond niet voortdurend water blijven drinken uit het zwembad/meertje om watervergiftiging te voorkomen.
– Veel honden vinden het prettig om op een koelmat te liggen.
– Laat een hond nooit achter in een auto, tent of caravan!
– Pas op met de voetzolen, asfalt en tegels worden gloeiend heet. Laat dieren nu ook niet naast de fiets rennen, veel te warm.
– Let op: kortsnuitige rassen zoals bulldogs en boxers zijn extra gevoelig voor oververhitting!

Een oververhitte hond herkent u door: hijgen, rode slijmvliezen, paniek (benauwdheid) en zelfs bewusteloosheid. De temperatuur kan oplopen tot wel 42 graden! Dit leidt tot ernstige orgaanschade. Koel de hond direct, met name de buik en de voetzolen. Doe dit niet met ijskoud water maar met lauw stromend water. Bel zo snel mogelijk een dierenarts.

Katten:
– De meeste katten zoeken zelf een schaduwrijk plekje op of blijven lekker binnen. Zit uw kat in een ren, doe dit dan niet als de ren in de zon staat maar houd het dier binnen.
– Met name witte (delen van) katten zijn gevoelig voor verbranding. Smeer witte oortjes en neuzen en andere dunbehaarde delen in met zonnebrandcreme (zonder zink). Voorkom dat het dier dit er direct weer aflikt, bijvoorbeeld door even af te leiden met voeding.
– Natvoeding/vlees bederft snel, laat dit dus niet te lang staan.


Konijnen/knaagdieren

– Kunnen slecht tegen de warmte! Zorg bij buitendieren er voor dat de ren níet in de zon staat, maar onder een boom in de schaduw.
– Een koelelement kan voor verkoeling zorgen, bijvoorbeeld een fles water in de vriezer laten bevriezen en dit (gewikkeld in een doek) in het hok leggen.
– geef 2x daags vers water.
– Let extra goed op een vieze achterhand, in verband met het risico op maden! Gebruik indien nodig een anti-vliegen spray (verkrijgbaar in de kliniek).

Wij wensen u een fijne zomer, geniet van de zon maar doe dit met mate 😉
Heeft u vragen of heeft u het idee dat uw dier extreme last heeft van de warmte? Neem dan contact met ons op.