Paarden: (0561) 688 555        Rundvee & Gezelschapsdieren: (0561) 612 282

Winterse taferelen in Nederland!

Het is eind februari maar desondanks vriest het op dit moment flink in Nederland. Tijd om lekker warm bij de kachel te zitten, maar ook om er lekker op uit te trekken. Hieronder vindt u wat tips om de vorstperiode ook voor uw huisdier zo aangenaam mogelijk te laten verlopen.

  • Honden: over het algemeen kan een hond zich buiten prima warm houden. Erg dun behaarde honden krijgen het wel snel koud. Laat uw hond niet met een natte/vochtige vacht naar buiten gaan. Als de hond echt rilt betekent dit dat hij onvoldoende warm is en is het verstandig om een dekje op te doen. Wanneer er gestrooid is dan kan dit leiden tot irritatie van de voetzooltjes, zorg er daarom voor dat u na het uitlaten de pootjes goed schoon maakt. Kijk ook uit met ijs op sloten: het is voor een hond niet te zien of het ijs veilig is of niet, voorkom ongelukken!
  • Katten: de meeste katten liggen liever binnen bij de kachel, maar er is niks mis mee als de kat wel naar buiten gaat. Katten zoeken vaak een warm plekje, dus pas op voor opgesloten katten in schuurtjes. Ook komt het voor dat een kat onder de (nog warme) motorkap kruipt! Antivries is voor katten aantrekkelijk qua geur en smaak, maar is erg giftig. Laat dit dus niet ergens open staan. Een kat kan ook al vergiftigd raken door er doorheen te lopen en daarna de pootje schoon te likken!
  • Konijnen en knaagdieren: houdt u deze dieren in een buitenhok? Zorg voor een goed geïsoleerd binnenverblijf, met een flinke laag bodembedekking. Plaats eventueel kleine doosjes of houten huisjes waar het dier nog weer in kan gaan zitten. Let er op dat het drinkwater niet bevriest. Het is niet verstandig om dieren die de hele winter buiten zijn plotseling naar binnen te verhuizen, de overgang van koud naar warm is dan te groot.
  • Kippen en siervogels: zorg voor een tochtvrij verblijf. En let er op dat het drinkwater niet bevriest. Het is verstandig om wat extra krachtvoer te geven, aangezien vogels in de kou wat extra energie verbruiken.